Allmänt Sport Campus Sweden  

Intervju med Dan Lundmark, en av terapeuterna i Sport Campus Sweden medicinska team

Wednesday 11 November 2010 · Allmänt Sport Campus Sweden · av Willy Berggren

Tjena Danne

Förutom att du ingår i Sport Campus Sweden medicinska team så är du också vår lokala ”medicinare” här i Haninge. Berätta lite om kinesiologin och din verksamhet.

Verksamheten här i Haninge är en klinik för personer som vill ha hjälp med mestadels strukturella problem som ont i ryggen mm. Jag är specialiserad på idrottsskador och tillämpad rörelselära samt behandling av dessa. En annan del är föreläsningar och kurser där jag arbetar med att höja kompetensen för tränare och aktiva. Kinesiologin är basen i min terapeutfilosofi där vi enkelt förklarat har samlat ihop kunskap från västerländs medicin med österländs kunskap till en integrerad behandlings form. Så en behandling innefattar allt från behandling av muskler och leder till kinesisk akupunktur.

Du jobbar mycket med idrottare, där många är elitidrottare både på nationell och internationell nivå. Vad är skillnaden mot att ”jobba”/behandla en vanlig ”svensson”?

Största skillnaden är vad personen skall klara av, men oavsett om det är att springa 10 km under 30 minuter eller lyfta saker på ett lager så handlar det om att skapa balans i personens system, så att ex spända muskler slappnar av och försvagade muskler blir starkare. Vanliga svensson brukar även söka för mycket problem relaterade till stress, vilket den mer komplementär medicinska behandlingen är mycket användbar till.

I Sport Campus Sweden teamet så jobbar ni mycket med att förebygga idrottsskador. Berätta?

Ja vi arbetar stenhårt för att vi inte vill ha några skador, vi har en ide om att skador som konstant uppstår beror på något och inte bara händer.Vi löser detta genom att arbeta med en typ av screening för att ta reda på var den aktives svaga länkar finns, det kan vara att man är stel/ har svagheter, rör sig på ett ineffektivt sätt mm. Till detta kopplar vi ett åtgärds program som följs upp.

Du jobbar också mycket med elever som går på våra idrotts akademier på Fredrika Bremer gymnasiet. Vad tycker du om akademiverksamheten på Fredrika Bremer?
Är det värt att kalla elit satsning?

Jag tycker det är en bra satsning som förbereder de aktiva på en elitidrotts karriär, men det finns få som man kan kalla elitidrottare när man är i den här åldern. Utan utifrån deras resultat kan man nog mer kalla det elit breddidrott men att kunna ge dom grunden och sen att dom kan välja är väl en bra ide. Det finns ju många idrottare som blommar ut i 20 års åldern. Och är ju ytterst få som blir världsmästare när dom är 17 år.

Tack för intervjun Danne och lycka till med ditt jobb i Sport Campus Sweden ”teamet” under hösten och också med dina vanliga patienter.

  • Google+

Sport Campus Swedens partners

Sponsorer